Menu

AUKČNÍ TIP - Jan Zrzavý

AUKČNÍ TIP - Jan Zrzavý
Zrzavého nejlepší brataňské období v plné kráse.

Jan Zrzavý : Přístav na Ile de Sein

1935, olej, tempera/lepenka, 26,4 x 34,5 cm, sign. LD Jan Zrzavý 35

Vyvolávací cena: 900.000 Kč

Dílo se draží na JARNÍ AUKCI GALERIE ART PRAHA, dne 26. 5. 2019 od 16. hodin v pražském Mánesu.

Jemně vanoucí vítr a mírně zčeřená hladina proudí kolem kotvících rybářských bárek, které v přístavu čekají na napnutí svých mohutných plachet a opětovné vyplutí vstříc nevyzpytatelným vlnám oceánu.

Galerie Art Praha exkluzivně nabízí dílo Jana Zrzavého „Přístav na Ile de Sein“, které patří do autorova nejlepšího a sběratelsky zvláště významného bretaňského období. Motiv bretaňského přístavu se vine autorovým dílem od prvních kompozic z roku 1934 až po práce z roku 1949. Jan Zrzavý, osamocená individualita na poli výtvarného umění, si Francii a zejména pak okolí Bretaně a ostrov Ile de Sein zcela zamiloval. Hovořil o něm jako o vytouženém ráji pro malíře, který nabízí vznešené tvary a nevyčerpatelnou pokladnici barevných tónů, od teple sametových černí, přes tmavě šedé až k šedím bledým a namodralým.

Obraz „Přístav na Ile de Sein“, datovaný rokem 1935, je silný nejen svým motivem, ale i svou pohnutou historií. Na konci Druhé světové války, při osvobozování Prahy v roce 1945, byl obraz málem navždy zničen. I přes množství dramatických chvil bylo však dílo zachráněno a my tak dnes můžeme obdivovat krásu tohoto znovu objeveného obrazu, jemuž dominují především tóny šedé a černé barvy, které jsou tak typické pro Zrzavého bretaňské období.

Odborná expertiza PhDr. Jana Orlíková a PhDr. Jan Štíbr. Restaurátorský posudek akad. mal. a rest. Martin Martan.

 

 

DETAIL AUKČNÍHO TIPU

VSTOUPIT DO ON-LINE KATALOGU AUKCE

STÁHNOUT AUKČNÍ KATALOG V PDF

ŽÁDOST O ZASLÁNÍ KATALOGU POŠTOU